zondag 17 oktober 2010

Wat brengt u bij mij?

Deze blog kadert in mijn opleiding bachelor maatschappelijke veiligheid. Het blog is de virtuele klas van historische benaderingen.

Ik zal in deze eerste verhandeling, op een luchtige manier, mijzelf voorstellen en mijn motivatie voor deze studie toelichten. Verder was het de bedoeling het handboek "zorg en staat" al eens door te nemen. Gezien we 10 verhandelingen dienen te schrijven, zal ik mijn voorlopige 10 onderwerpen al kort toelichten. Samen geven ze ook een beeld van mijzelf en interesses.

Wie ben ik?

Man, 42 jaar, geboren en getogen aan de zee in Wenduine, vader van 2 kinderen Dennis en Celine (10 &13 jaar), gehuwd met Veronique en wonende in Denderhoutem. Ik ben hoofdinspecteur bij de politie en sinds 2003 beleidsmedewerker bij de lokale politie Denderleeuw/Haaltert (www.police.be/haaltert.be). Deze functie houdt in dat ik het zonaal veiligheidsplan voorbereid, schrijf, overleg met de overheden op de zonale veiligheidsraad en opvolg. Zo werk ik de actieplannen uit en zet diverse projecten op in verschillende domeinen. De diversiteit aan domeinen en de uiteenlopende partners die ik hierin ontmoet, maken mijn job heel afwisselend en verrijkend. Ik ben sinds 1991 bij de voormalige Rijkswacht. Op dat moment ontdekte ik dat mijn sociaal engagement het verschil kon maken voor de mensen waarvoor ik de kans kreeg hen te helpen in waarschijnlijk de moeilijkste momenten van hun leven. Mijn belangrijkste ervaringen deed ik op als wachtofficier in Ukkel en Vorst, maar dit zou ons te ver leiden voor een eerste blog. Verder geef ik nog les op de politieschool in drugs en beleid.

Verder studeren?

In het kader van mijn job volgde ik de postuniversitaire opleiding maatschappelijke veiligheid en zo kreeg ik de smaak te pakken. Na deze opleiding bekeek ik op de opendeurdag de cursussen van het afstandsonderwijs. De onderwerpen boeide mij door de vele raakvlakken met mijn job. Voor beleidsmedewerker bestaat eigenlijk geen opleiding en daarom dacht ik dat deze cursus de ideale manier was om mijn kennis academisch te onderbouwen. Eigenlijk was ik ook al lang op zoek naar een interessante en haalbare universitaire opleiding. Misschien helpt deze cursus mij in de laatste stap van mijn loopbaan, commissaris worden.

Wat doe ik buiten werken?

Mijn hobby's zijn koken, wijn en afstandslopen. Al denk ik dat het ene, een fysische noodzaak is voor het andere. Ik zit in een kookclub waar ik mij toeleg in de wijnkeuze. Mijn mooiste hobby is mijn gezin. Mijn kinderen brengen naar de horizon van hun mogelijkheden en mijn vrouw een gelukkig leven bezorgen zijn de ultieme goals. De uitdaging om de bacheloropleiding te volgen ging samen met de uitdaging om een marathon te lopen. Ik begon in juli van dit jaar aan een loopschema, samen met de keuze om deze cursus te volgen. 11 november is mijn eerste uitdaging om een halve marathon te lopen in Aalter. Na dit eerste schooljaar zou ik graag in juni een marathon lopen. I have a dream that one day or another, …. Maar vandaag zit ik op schema, morgen is een andere dag.

Zorg en de staat?

Ik las de inleiding en eerlijk gezegd, de achterflap liegt er niet om. Dit is hoog theoretisch en literair niveau. Sommige zaken moet ik drie keer lezen om het te vatten. Wat mij wel boeit, is dat ik bij de vierde lezing nog een ander inzicht krijg. Ik lees heel graag en veel. Dit was ook een motivatie voor deze cursus. Nu zal ik ook veel lezen, maar het brengt mij iets op.

Wat als eerste mijn aandacht trok, is dat dit boek eigenlijk geen link legt met Belgiƫ. De Swaan schrijft dat hierover blijkbaar niet voldoende literatuur bestaat. Spijtig voor Daens en andere markante figuren uit onze geschiedenis. Het boek "God in Laken" was voor mij anders wel een mooie beschrijving van het ontstaan van Belgiƫ, het koningshuis, de invloed van de kerk en het ontstaan van de politieke partijen.

Het boek van De Swaan is volgens hem samen te vatten als "hoe en waarom kwamen mensen ertoe om collectieve , nationale bindende regelingen te treffen ter bestrijding van tekorten en tegenslagen die hen toch elk afzonderlijk raakten en die individuele remedies leken te vereisen". Het boek geeft de lezer wel heel wat inzichten over armen en rijken en de afhankelijkheid tussen beiden. Rijken voorzien in arbeid en welzijn voor de armen en de armen voorzien in "sterke armen" en veiligheid voor de rijken.

Bijzonder actueel vond ik de rol van de kerk. De kerk stelde gierigheid tegenover de armen, als een zonde tegen de parochiegemeenschap. Verder voorzag de kerk in onderwijs, al was ze fanatieke tegenstander van de oprichting van lagere scholen. De geschiedenis leert ons dat de meest integere institutie, ook durft vervallen in individuele hebzucht en menselijke onaangename kantjes tot de pijnlijke actualiteit die vandaag de kerk ernstig in vraag stelt.

Welke thema's zal ik behandelen in mijn maandelijkse bijdragen?

  1. Banditisme en kleine misdaad vanuit de link met mijn werk
  2. Bismarck omdat het mij een belangrijke, voor mij niet zo'n gekende figuur is
  3. Churchill is een boeiende persoon uit de tweede wereldoorlog die mij boeit omwille van de manier waarop hij zijn volk bleef motiveren doorheen de talrijke bombardementen "We make a living by what we get, we make a life by what we give."(Winston Churchill)
  4. Maatschappelijke dwang. De Swaan omschrijft dwang als " de collectieve acties kunnen enkel opgelost worden door wederzijds vertrouwen of door dwang". De maatschappij vertrouwt ons dat we de nodige stappen zullen zetten die van ons verwacht worden als speler van een collectief gebeuren van welvarende staat. Doe je dit niet, dan heeft de overheid het monopolie van de dwang. De Wet op het politieambt voorziet de politie van dwangmaatregelen, zoals het gebruik van geweld en wapens, het ontnemen van goederen en het meest ingrijpende, het ontnemen van de vrijheid.
  5. Godsdienstig wedijver en hekserij lijken mij een toffe uitdaging
  6. Misdaad vanwege mijn werk
  7. Overlast is voor mij echte "corebusiness". Overlast noodzaakt mij om een sleutelpositie in te nemen tussen politie en gemeenten en daarom is dit onderwerp een evidente keuze.
  8. Politie is politie "organisatie, belast met het toezicht op de openbare orde en veiligheid, het tegengaan van strafbare feiten (Van Daele)"
  9. Straatgeweld
  10. Tweetaligheid omdat ik meen dat dit in de huidige communautaire spanning, een totale tweetaligheid van ons land, voor veel oplossingen zou zorgen. Al zouden er waarschijnlijk ook veel minder politici nodig zijn. Misschien wel de meest renderende besparing voor ons land (misschien wel 25 miljard euro?).

Ten slotte hoop ik even snel mijn weg te vinden in het bloggen, als in een echte klas. Nu nog kennis maken met de andere studenten. Ik omschrijf het als een wonder om boeiende mensen te ontmoeten die u leven telkens voor een stukje verrijken.

If you're going through hell, keep going. (Winston Churchill)